Ciltteki gözenekler vücuttaki ter ve yağın dışarı atılmasına yardımcı olur. Ancak birçok insan bu gözeneklerin büyüyüp genişlemesinden şikâyetçidir. Bu genişlemenin sebebi olarak pek çok etkeni sayabiliriz. Öncelikle herkesin cilt yapısı farklıdır. (Karma, yağlı, kuru cilt yapısı gibi) Bunun yanında genetik faktörler, stres, yanlış ürün kullanımı ve uzun süre güneş altında kalarak UV ışınlarına maruz kalmak da gözeneklerin genişlemesine neden olabilir.
Genişlemiş gözenekler genellikle yüz bölgesinde bulunur. Bunun sebebi yağ üreten salgı bezlerinin çoğunlukla yüzde bulunmasındandır. Geniş gözeneklerin en büyük sebebi ciltteki yağ pigmentleridir. Yağ miktarının normalin üstünde olması yüzdeki gözenekleri daha belirgin hale getirir ve yağlı olan cilt akne oluşumuna da meyillidir. Bilimsel olarak da yağlı / karma ciltlerdeki gözenekler kuru ciltlere oranla daha geniştir.
Tüm bunlara ek olarak yediğimiz gıdalara bağlı olarak da cildinizdeki yağ oranı ve sebum üretimi artabilir.
Hangi Yağlar Cildi Sıkılaştırır ve Gözenekleri Küçültür?
Geniş gözeneklerin küçültülmesindeki tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, düzenli olarak yapılan cilt bakımı gözenekleri olduğundan küçük hale getireceği gibi gözenek büyümesine bağlı akne-sivilce oluşumunu da engelleyecektir. Ancak her zaman bu konuda profesyonel bir destek almak mümkün olmayabilir. Bu yazıda cildi sıkılaştırarak gözenekleri küçülten, cildi rahatlatan evde uygulayabileceğiniz doğal yağlar ve kullanımları hakkındaki detayları bulabilirsiniz.
- Kayısı Çekirdeği Yağı: İçerisinde oleik asit, palmitik asit ve linoleik asit bulundurur. Bu asitler ciltteki hücre duvarının oluşumuna yardımcı olurken akne, genişlemiş gözeneklerin küçülmesi, cilt kuruluğu gibi sorunları da yok eder. Cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Kayısı çekirdeği yağını su ile seyrelterek pamuk yardımı ile cildinize sürebilirsiniz. Ya da günlük nemlendiricinizin içine koyarak da kullanabilirsiniz.
- Avokado Yağı: E vitamini açısından oldukça zengin olan bu yağ, cildin sıkılaşmasında ve gözeneklerin küçülmesinde rol oynar. Su ile seyrelttiğiniz avokado yağını birkaç damla şeklinde pamuğa dökerek cildinize uygulayabilirsiniz. Haftada 2-3 gün kullanıldığında etkisi 2-3 hafta içinde görülecektir.
- Susam Yağı: Susam yağı içerisinde doymamış yağ ve doğal antioksidanları barındırır. Doymamış yağlar ve antioksidanlar ise ciltteki hücrelerin yenilenmesi ve cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar. Su ile seyreltilen susam yağı, haftada 1 olacak kez olacak şekilde masaj yolu ile cilde uygulanır. Düzenli kullanımda cildimiz daha sağlıklı ve parlak olacaktır.
- Çilek Yağı: Gözenekler üzerinde etkili bir diğer yağ da çilek yağıdır. Az miktarda ve ıslak pamuk ile cilde uygulanabilir. Haftada 2-3 kez uygulanmasında sakınca yoktur.
- Yasemin Yağı: Hücre yenileyici özelliği olan yasemin yağı, 5-6 damla bir pamuğa damlatılarak cilde uygulanır. 2 günde 1 kullanıma uygundur. Düzenli kullanıldığında daha sıkı bir cilde sahip olabilirsiniz.
- Yosun Yağı: Genellikle cilt yenileyici maske tariflerinde adı geçen yosun yağının peeling özelliği bulunmaktadır. Ciltteki ölü derinin atılarak, cildinizin daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlayacaktır. 3-4 damla yosun yağını cilde uygulandıktan sonra 2 saat kadar ciltte bekletilmeli ve sonrasında durulanmalıdır. Haftada 1 kullanıma uygundur.
- Fındık Yağı: Çatlak önleyici özelliğiyle bilinen fındık yağı cilt sıkılaşmasında da önemli rol oynar. Taşıyıcı yağ olması bu yağın su ile seyreltilmeden doğrudan cilde sürülebileceği anlamına gelir. İçerisinde bulunan E vitamini hücrelerin yenilenmesi ve korunmasına yardımcı olur. Parmak uçlarına çok az miktarda alınarak cilde uygulanmalıdır.
- Kantaron Yağı: Cilt hücrelerinin yenilenmesinde en etkili yağlardan biridir. 1 parmak kadar parmağa damlatılır ve masaj yapılarak cilde uygulanır. Haftada 1 kez kullanımı uygundur.
- Portakal Yağı: İçinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunan portakal yağı cildin sıkılaşmasında da etkilidir. Islatılmış bir parça pamuğa az miktarda damlatılır ve cilde uygulanır. 2 günde 1 kullanıma uygundur. Ancak herhangi bir hassasiyet olması durumunda uygulama haftada 1 şeklinde olmalıdır.
- Gliserin Yağı: Çok iyi bir cilt nemlendiricidir. Cildi besleyici özelliği vardır. Nemi hapsetme özelliği bulunan bu yağ, cildin kuruluğunu alarak cildi nemlendirerek yumuşatır. Gliserin bir parça pamuk yardımıyla cilde doğrudan uygulanabileceği gibi su ya da gül suyu ile seyrelterek de kullanılabilir.
- Havuç Yağı: Hücre yenileyici ve kan temizleyici özelliği vardır. Tahriş özelliği olan bir yağ olduğu için susam yağı, badem yağı gibi yağlarla bire bir ölçüde karıştırılarak kullanılması önerilir. Düzenli kullanımla ciltteki kırışıklıkları azaltır ve yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır.
- Hindistan Cevizi Yağı: İçinde A,B,C,E Vitaminleri bulunduğundan cildi besler, korur ve nemlendirir. Haricen 2-3 damla olacak şekilde cilde masaj yapılarak uygulanır, dahilen 1 tatlı kaşığı içilebilir.
- Isırgan Tohumu Yağı: Cildi besleyici, koruyucu ve hücre yenileyici özelliği vardır. Su ile seyreltilerek cilde masaj yapılarak kullanılabilir.
- Jojoba Yağı: Cildi nemlendirir ve besler. Birçok bakım ürününün özünde jojoba yağı kullanılmaktadır. Doymamış yağ oranı oldukça yüksektir. Cildiniz için az miktarda kullanacağınız Jojoba yağı cildi temizlemek ve ciltteki yağ oranını dengelemek için yeterli olacaktır.
- Biberiye Yağı: Antioksidan ve sıkılaştırıcı özelliği olan biberiye yağı cilt bakımında birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Özellikle Elma sirkesi ile kullanıldığında ciltteki yağ pigmentlerini dengeler ve akne oluşumuna karşı etkilidir. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisiyle cildi yaşlanmaya ve kırışıklığa karşı koruma özelliği de vardır.
- Buğday Yağı: Hücre yenileyici özelliği vardır. Bu özelliği cilt bakımında tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasındadır. İçerdiği E vitamini ve mineraller ile cildin ihtiyacı olan E vitaminini tek başına karşılayabilir. Cilde doğrudan uygulanabilir.
- Gül Yağı: Gül yağının cildi ferahlatan, canlandıran ve sıkılaştırıcı etkisi vardır. Bu etkisinden yola çıkılarak birçok güzellik ürününde gül esansı –yağı kullanılmaktadır. Badem yağı ile birlikte kullanılacak az miktardaki gül yağı cildin sıkılaşmasında etkili olacaktır.
- Hint Yağı: Cilt problemlerinin giderilmesinde etkili rol oynar. Az miktardaki Hint yağı, bir miktar pamuğa sürülerek gözeneklerin üzerinde gezdirilmeli ve yaklaşık 1 saat kadar bekletilmelidir. Süre sonunda bol su ile durulanmalıdır. Her gün uygulanmasında sakınca yoktur. Hint yağı içindeki yağ asitleri cilt tarafından hızlıca emildiği için özellikle cilt nemlendiricisi olarak da kullanılmaktadır. Akneli ve sivilceli ciltlerin tedavisinde de etkilidir.
- Lavanta Yağı: Özellikle akneli ciltlerde ılık su içerisine damlatılan birkaç damla lavanta yağı ile bu derdinizden kurtulabilirsiniz. Doğrudan yüze sürülmemesi gerekir, bu uygulama ciltteki akneli hücreleri arttıracaktır.
- Limon Yağı: C vitamini bakımından zengin olan limon yağı yağlı ciltlerdeki yağ oranını azaltıcı etkiye sahiptir. Su ile seyreltilerek cilde uygulanan limon yağı antiseptik özelliği ile sivilce oluşumunu engeller.
- Menekşe Yağı: Çok iyi bir nemlendiricidir. A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Cildi mikrop ve bakterilerden arındırır. Antiseptik özelliği olduğu için yağlı ciltlerdeki akne probleminin giderilmesinde ve gözeneklerin toparlanmasına yardımcı olur.
- Zeytinyağı: Sağlık açısından çok faydalıdır. E, K vitaminleri içerir ve demir, potasyum, kalsiyum açısından zengindir. Zeytinyağı ile cildin sahip olduğu kimyasallar çok yakındır. Etkili bir antioksidandır, bu özelliği ile ciltteki kırışıklıkların ve yaşlılık etkilerini yavaşlatıcı etkisi vardır. Özellikle deniz suyu ile uygulandığında cilt problemlerinin giderilmesinde oldukça başarılıdır.
- Üzüm Tohumu: Zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Cilde direkt olarak sürülebilir. Hem cildin yumuşamasında hem de nemlendirilmesinde oldukça etkilidir.
- Nane Yağı: Ferahlatıcı etkisiyle bilinen nane yağı, cilt bakımında kullanıldığında akne sivilce sorununa karşı çok etkilidir. Su ya da zeytinyağı ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Düzenli kullanımla cildinize sağlık ve canlılık kazandırabilirsiniz.
- Papatya Yağı: Sakinleştirici özelliğiyle bilinir. Hindistan cevizi yağı veya badem yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırılarak uygulanmalıdır. Aksi halde alerjik reaksiyona neden olabilir. Papatya yağı düzenli kullanıldığında cildi tazeler, rahatlatır ve güçlendirir.
- Gül Suyu: Bitkisel yağlara alternatif olarak cilt problemlerinde kullanılan bir diğer ürün de gül suyudur. Hem anti bakteriyel hem antiseptik özelliği bulunur ve çok sayıda vitamin ve antioksidan içerir. Gül suyunu bir miktar gül yağı ile karıştırarak cilde doğrudan uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde badem yağı ile karıştırıldığında etkili bir nemlendirici olacaktır. Cildin Ph dengesini koruyarak cildi yaşlanmaya ve kırışıklıklara karşı koruyacaktır. Cilt üzerindeki fazla yağı alarak mat olan cildi parlatır ve tıkanmış gözeneklerin temizlenmesini sağlar. Antioksidan bakımından da oldukça zengindir, hücrelerin yenilenmesinde ve hassas ciltlerin korunmasında rol oynar.
- Argan Yağı: Antioksidan ve içeriğindeki vitaminler bakımından zengin olan Argan yağı cilt bakımında önem taşımaktadır. Temel yağ asitleri bakımından zengin olmasının yanında E vitamini de içerir. Cildin esnekliğinin korunması, arttırılması ve nemlendirilmesinde etkilidir. Cildimize uygulayacağımız Argan yağı miktarı 1-2 damlayı geçmeyecek şekilde, özellikle uyumadan önce bir parka pamuk yardımıyla yüze masaj yapılarak uygulanmalıdır. Tüm bunların yanında Argan yağı ciltteki iltihapları da giderir.
Ben yüzdeki delikler için portakal yağı kullanıyorum. Yaklaşık 2 aydır uyguluyorum ve gözeneklerimde ciddi anlamda sıkılaşma mevcut.
NeyapıyorsunuZ portakal kabuğunu