Vücudun yumuşak ya da bağ dokularında meydana gelen bir tür tümör olarak tanımlanabilen yağ bezesi ülkemizde en sık görülen cilt rahatsızlıkları arasında ilk sıralarda yer alır.
Tıp dilinde lipom ismi ile bilinen yağ bezeleri çoğu zaman genetik olmakta ve aile bireyleri arasında kuşaktan kuşağa yayılmaktadır. Anne ya da babalarında yağ bezesi problemi görülen çocukların %99’unda aynı problemin yaşandığı yapılan araştırmalar ile tespit edilmiştir.
Aileden geçen yağ bezesi probleminin bir başka sebebi de kan değerlerinde trigliserid ölçümlerinin yüksek çıkmasıdır. Bu ölçümü normal bireylere göre fazla olan kişilerin yağ bezesi rahatsızlığına yakalanmaları çok daha olasıdır. Tüm bunların yanı sıra çeşitli şeker, karaciğer ve yağ metabolizması hastalıklarının varlığı da yağ bezesi sorunlarını tetiklemeleri ile bilinir.
Yağ Bezesi Hangi Yöntemlerle Teşhis Edilebilir?
Pek çok uzman doktor yağ bezelerini sadece el ile muayene ederek dahi kolaylıkla tespit edebilir. Ancak bu rahatsızlık konusunda emin olabilmek için çeşitli görüntüleme araçlarından ve patoloji biliminin inceliklerinden yararlanmak daha mantıklı bir karar olacaktır.
Bazı yağ bezesi rahatsızlıklarında tam tespit için ultrasonografi ya da manyetik rezonans gerekebilir. Yağ bezesinin bağırsaklarda görülmesi durumunda ise endoskopi yapılması kaçınılmazdır.
Çeşitli teknikler ile görüntülenen yağ bezesinden alınan bir parça laboratuvarlarda incelenerek hastalık üzerinde kesin yargıya varılabilir.
Yağ Bezesi Hangi Şekillerde Tedavi Edilebilir?
Rahatsız edici bir cilt problemi olan yağ bezesi için çoğu zaman bitkisel tedavi yöntemleri uygulanır. Fakat bitkilerle yapılan tedavi seçeneği herkes için aynı etki göstermeyeceği için gerekli olan anlarda uzman bir doktorun uygulamalarından faydalanmak mümkündür.
Bitkilerle tedavi yöntemi için yarım su bardağı sirke ve bir su bardağı nar suyu karıştırıldıktan sonra bir pamuk yardımı ile yağ bezesinin üstüne sürülür. Haftada 2 kez tekrarlanır.
Yağ Bezesi Teşhisi ve Tedavisi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Yağ Bezesi Teşhisi ve Tedavisi için ilk yorumu yapabilirsin.